Zašto MojStrip.com izgleda kako izgleda?

MojStrip.com, 14. prosinca 2014.

Zašto MojStrip.com izgleda kako izgleda?

Možda nije očigledno na prvi pogled, ali zapravo smo uložili puno truda u dizajn stranice. Ja svakako preuzimam odgovornost za izgled, ali u osmišljavanju su aktivno sudjelovali i Iko, Dupli i Darko. Zapravo, Darko je na nekoj kavi iscrtao cijeli dizajn iz glave i ja sam ga objeručke prihvatio, tek da bismo se kasnije Iko i ja složili kako sadržaji oko stripa malo odvraćaju pažnju s njega. Ipak, većina Darkovih ideja je u finalnom dizajnu, samo malo preraspoređeno kako bi strip bio u prvom planu.

 

Drugi važni pomak u razvoju dizajna bilo je proučavanje najkorištenijih stranica. Moram priznati da sam mjesecima googlao pojmove poput "inspirational web design" i pregledavao teme s ThemeForesta pokušavajući pronaći baš onaj pravi, spektakularni dizajn krcat jQuery animacijama, paralaksama itd. koji će odmah i na prvu osvojiti posjetitelje i poručiti im: ovo je nešto cool. Naravno, čim sam u neku nemuštu kopiju nagrađivanog dizajna ugradio neki od naših stripova - niti je dizajn i dalje bio tako šarmantan, niti su stripovi imali središnje mjesto. Paralakse i animacije odvraćale bi pažnju sa sadržaja, brojni grafički elementi također, rezultati testova brzine i opterećenja računala u developer toolsima bili bi poražavajući... Stranica bi možda i ostvarila onu prvotnu fuknciju: "Gledaj me kako sam lijepa!", ali ne bi baš najbolje služila svrsi.

Onda mi je sinulo: skoro niti jedna stranica koja se nalazi među "inspirativnim dizajnima", skoro niti jedna stranica koja je na prvi pogled i očigledno atraktivno dizajnirana - nije popularna i nitko je ne koristi. Možda, a i to samo možda, bi u tu kategoriju mogao spadati apple.com, ali ostali dragulji dizajna... jednostavno nisu popularni. Zašto? Ljudi su glupi i nemaju ukusa? Ili POPULARNE i KORIŠTENE stranice imaju nešto, znaju nešto drugo čime osvajaju? Nekakav posebni UX (user experience, iskustvo korisnika)?

Čuo sam dizajnere koji anegdotom žele dočarati kako je teško zapravo utjecati na UX: dizajnirati se može interijer automobila, oblik i udobnost sjedala, veličina upravljača itd. ali subjektivna iskustva vozača koji se upravu survao u provaliju pored ceste i onoga koji se sigurno dvezao na more na godišnji bit će dijametralno suprotna. Ipak, čini se da dizajn web stranice može bitno utjecati na iskustvo čitanja sadržaja na njoj. Ne bi inače Twitter nalikovao gotovo kao jaje jajetu Facebooku. Ono što je potonji nešto ranije uspio postići je kombinacija jednostavnosti i koncentracije na bitni sadržaj, ostavljajući puno prostora za naprednije korisnike da iskoriste doista sofisticirani skup alata i postavki koje je toj društvenoj mreži impresivni razvojni tim izgradio.

Možda ne možete dizajnom interijera automobila spriječiti neopreznog vozača da svoje iskustvo putovanja pretvori u pakao, ali možete učiniti sve što je u vašoj moći da oprezni vozač sasvim smanji šansu da će pogriješiti kod upravljanja vozilom. A ako se već neka budala frontalno zapiči u njega dok pretječe kolonu... tu nema pomoći, bojim se.

Finalni (za sad, naravno da ćemo nastojati dorađivati i unaprijeđivati) dizajn MojStrip.com plod je nastojanja da čitateljsko iskustvo bude što sigurnije. Da možete izabrati sebi najprilagođeniji oblik čitanja, bilo na zaslonu visoke rezolucije na računalu, bilo da odaberete čitati CBZ fajlove na tabletu, ePub na čitaču e-knjiga, bilo na mobitelu putem mobilnog interneta... i da vam dodatni, postranični sadržaj što je moguće manje odvraća pažnju, a opet da vam se ne diže želudac zbog loše odabranih boja ili tipografije.

Nadam se da smo u tome uspjeli, ali rado bih (bismo) čuli svaku kritiku, pogotovo sugestiju.

Jurica Starešinčić

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus