Nevidljivi strip (2)

Nevidljivi strip, 22. rujna 2015.

Nevidljivi strip (2)

Trideset stranica ... neki autori koje pamtimo iz osamdesetih ili devedesetih nisu toliko napravili u cijeloj karijeri. Ali su ih objavili na vidljivim mjestima, dok je tridesetostranični strip FANTASTIC ZAGREB Marijana Brale i Ivana Gatarića, objavljen 2013. u prvom (i jedinom?) broju popratnog časopisa istoimenog festivala, ostao nevidljiv. I to ne samo zato što mu je u glavnoj ulozi Nevidljivi Čovjek.

 

Krivica nije do samoga stripa. FANTASTIC ZAGREB je fanzinske kvalitete: Gatarićevu crtežu nedostaje stotinjak stranica da doradi čitkosti i odluči hoće li se prikloniti Eddyju Campbellu ili Nathanu Neveru dok scenariju Marijana Brale – pri čemu ovdje "scenarij" koristim kao kraticu za cušpajz vrlo dobrih ideja i vrlo loše izvedbe krcate nesklavurenih klišeja i jadno preuzetih rečenica – spasa nema. No, štono rekoh, krivica nije do samoga stripa, jer viđali smo barem jednako nespretne, već do pojavljivanja na mjestu na kojem stripoljupci nisu navikli tražiti svoje štivo. Osobno sam ga posve slučajno zatekao, i potom otuđio, za vrijeme nekog mešetarenja nekretninama, ali skrećem s teme ...

Tema je tridestostranični strip Brale i Gatarića, koji se te godine pojavio i na plakatu istoimenog festivala, samo da bi, uslijed velike a plitke medijske ponude današnjice ubrzo zatim nestao bez traga i glasa. Koliko je još takvih, nevidljivih stripova bilo? (C.Q.)

---

Znate li za kakav nevidljivi strip? Javite Cecileu na qstrip@gmail.com.

Cecile Quintal

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus