Nevidljivi strip (4)

Nevidljivi strip, 20. listopada 2015.

Nevidljivi strip (4)

Loši novinari i apologeti često posežu za superlativima kako bi publici, urednicima ili sebi opravdali postojanje članka. Praksa je to prezira vrijedna, ali sam umalo sam sebe uhvatio kako za Igora Lepčina želim napisati da je od svih naših kreativaca najnevidljiviji. Zauzdao sam se i samo ću reći da se teško mogu sjetiti nevidljivijeg.

 

Pogledajmo dokaze: Lepčin je napisao tri knjige (jednu odličnu zbirku SF pripovjedaka i dva izvrsna dječja romana), napisao i (s bratom) režirao trilogiju dugometražnih animiranih filmova o Inspektoru Martinu, u Endemu objavio najduži strip od svih ondje objavljenih, a ne sjećam se da sam ikad sreo ikoga tko bi išta od toga spomenuo. Na sve to, vratimo se temi ove rubričice, Lepčin je stajao iza barem jedanaest brojeva – jedanaest! žeženih! brojeva! – HYPO LIMAČ TIMESA, reklamne novine Hypo banke koja je na 36 stranica u neredovitu ritmu, ali na kunstdrucku i u koloru, donosila desetostranični strip za djecu o dogodovštinama njihove maskote, vodenkonjića Hypa, i družine, te igre, zagonetke i ilustrirane tekstove. Svaki strip, sve ilustracije, svaku igru i svaku wraparound naslovnicu u svih jedanaest brojeva – stvorio je nevidljivi Igor Lepčin. Vidite zašto me tentalo da napišem "naj"?

Dobra je vijest da ga takva nerecepcija nije dotukla. Po najnovijim vijestima, na Amazonu kani objaviti SF novelu na engleskom. U najgorem slučaju, više neće biti nevidljiv samo lokalno. (C. Q.)

---

Na poziv da prijavite neki nevidljiv strip dosad mi se, predvidljivo, javljaju samo autori kako bi me obavijestili o stranici za koju nitko ne zna jer im stoji u ladici. Premda to može biti meso nekoj drugoj rubrici, ova se nada malo značajnijim opusima, kakvom samozatajnom lokalnom geniju kojeg ste čitali vi i malo tko drugi. Znate li takvoga? Javite Cecileu na qstrip@gmail.com.

 

Cecile Quintal

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus