Nevidljivi strip (5)

Nevidljivi strip, 03. studenoga 2015.

Nevidljivi strip (5)

Mislim da je Bojan M. Đukić svojevremeno napisao da su rokenrol i strip jedine dvije aktivnosti kojima se svaki njihov poklonik barem pokušao baviti.  ZLATKO STANZER, koji sebe uvijek definira prvenstveno kao ljubitelja stripa, nije zastao na pokušaju: stvorio je cijeli jedan opus. Dakako, nevidljiv.

 

Kad god može, Zlatko kombinira strip sa svojim drugim interesima. Napisao je, recimo, niz pripovjedaka i scenarija iz izviđačkoga života (neke je nacrtao još jedan velikan nevidljivosti, Ratko Srezović), objavljenih u izviđačkom tisku. Kad je dobio dijabetes, stripove je počeo pisati za šećeraška glasila. A kao zaposlenik Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" uređivao je i prilozima punio školsko glasilo "Šareni pijetao", što ne bi bilo tako posebno (glasila svake vrste obično počivaju na leđima jedno do dvoje entuzijastičkih Atlasa) da "Vinko Bek" nije centar za slijepu i slabovidnu djecu. Ruku na srce, stvarno ne znam tko je više od Zlatka učinio da takva djeca čuju, pročitaju ili dotaknu strip. Dotaknu, da, jer za školu je nabavio i Asterixa na brajici.

Najredovitiji Zlatkov suradnik u toj misiji bio je, u divnom primjeru filijalne odanosti, sin mu Damir koji je Zlatkove dobroćudno naivne tekstove (pamtim adaptaciju anegdote o dva vojnika i čuturici) ilustrirao marnim amaterizmom. Za rokenrol neka jamči netko drugi, ali strip stvarno ima poklonike kakve nitko drugi nema. (C.Q.)

---

Znate li za kakav nevidljivi strip? Javite Cecileu na qstrip@gmail.com.

Zlatko Stanzer

Cecile Quintal

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus