Nevidljivi strip (7)

Nevidljivi strip, 01. prosinca 2015.

Nevidljivi strip (7)

Koliko velik mora biti strip da ne bi bio nevidljiv? Što bi bilo da je visok osam metara (ili - nije beg cicija! - osam cijelih dva)? Što bi bilo da se protegao dvije stotine i deset metara, da je obgrlio gotovo polovicu bivšeg Getroova hangara na Ljubljanskoj aveniji u Zagrebu (sadašnjeg Konzumovog centra dostave), bi li onda bio tako velik da ga svatko mora primijetiti?

 

Naravno da ne bi. Automobili koji šibaju bližim trakom Ljubljanske, onim prema istoku, možda primijete da na fasadi više nema 3D limenke, možda uoče sivobijeli crtež ili dva prije nego minu. Onima, pak, što idu na zapad i imaju teoretsku prednost kretanja u smjeru čitanja stripa, pa čak i prednost perspektivnog sažimanja, utoliko više smeta drvored posađen pred zgradu. A rijetki pješaci koji u zimsko predvečerje onuda prolaze s papirnom McDonaldsovom vrećicom u rukama, podižu li oni pogled? Naravno da ne, ovo je Zagreb u sivu zimu i vidljiviji su grubi prizemni grafiti.

Malo varam: reklamni pothvat Stipana Tadića (uz asistenciju Mnogih Ruku) koji je nastajao od sredine listopada do sredine studenoga ove godine i koji je zanatski besprijekoran primjer farenhajtovskog nijemog stripa budućnosti, ima barem jednu online galeriju i sigurno će postati temom neke novinske crtice. Ali lažem, kao i uvijek, da bih rekao svoju istinu: nevidljivost meni dragog medija veća je od bilo kojeg formata. (C.Q.)

---

Znate li i vi za kakav nevidljivi strip? Javite na qstrip@gmail.com.

Cecile Quintal

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus