Nevidljivi strip (8)

Nevidljivi strip, 15. prosinca 2015.

Nevidljivi strip (8)

Ma kako se činilo, strip-autorice su uvijek bile vidljive: kad ih je bilo malo zato što ih je bilo malo, a sad kad ih je puno zato što ih se ne može izbjeći. A opet, kad sam jednom upitao značajnog časopisnog urednika znanog po hrabrenju autorica te vrijednu urednicu koja je hvaljen antologijski svezak posvetila ženskom stripu znaju li tko je Marina Braović, oboje su slegnuli ramenima.

 

A opet, nije riječ o efemernoj pojavi, pogotovo usporedi li se Marinu s kolegicama. Ona je više godina (godina, da!) u Zabavniku Jutarnjeg lista tjedno (tjedno, da!) crtala gegove o dogodovštinama SuperSonje, djevojčice ili djevojke koja zamišlja da je heroina. Usto, ako me sjećanje ne vara, jedno je vrijeme Marina bila u Modroj lasti, a nedavno sam, prekapajući krš koji zovem arhivom, naišao na isječak njezina geg-stripa iz vremena kad je Večernji list krajem devedesetih imao novi napadaj objavljivanja domaćih autora. I svejedno je izmakla radarima ... zašto?

Pa, dijelom zato što to nisu bili jako dobri stripovi. Nisu bili ni jako loši, ali bili su čudni: strano tijelo superherojskog motiva nije u SuperSonji transplatirano u prepoznatljiv nam milje, kako to čine Matakovićeva Super Di ili Faver/Repčev Lavanderman, već posve amerikaniziran humor ostavlja dojam autističnog kalka. Crtež je imao sličnu shizofrenost: bazično nevješt, ali vješto upotrijebljen. Pretpostavit ću da čitatelji uglavnom nisu znali što će s Marinom Braović pa su je, zavidnoj upornosti usprkos, potisnuli u zaborav.

A kao šlag na torti Marinine nevidljivosti spomenut ću da isječak, koji me potakao na članak i koji sam htio fotografirati, nisam više našao u kutiji u kojoj sam mislio da jest. Umjesto toga nudim vam sliku kutije. (C.Q.)

---

Znate li kakav nevidljivi strip? Javite na qstrip@gmail.com.

Cecile Quintal

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus