Helena Klakočar-Vukšić

Wolinski, Helena Klakočar

Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Beeldende kunst Academie u Tilburgu, Nizozemska.

Radi kao ilustratorica, autorica plakata, voditeljica likovnih radionica, video umjetnica i autorica grafičkih romana na relaciji između Italije, Belgije, Hrvatske i Nizozemske.

Vodila je multimedijalnu grupu Zzot i programe Galerije SC-a. Bila je članica grupa umjetnika: Migrative art (Belgija) i Divlje oko (Zagreb). Postavljala je svoje izložbe na festivalima i u galerijama, promovirala svoje knjige (grafičke romane), držala predavanja o narativnoj umjetnosti, radionice itd.

Danas surađuje s raznim udrugama: Stvarnost u Amsterdamu (community arte evente, izložbe, promocije, radionice za djecu i odrasle itd), Banche Imprese u Italiji itd.

Najznačajnija nagrade: Alpha-Art za najbolji stranu strip knjigu izdanu na francuskom jeziku za godinu '99. za knjigu Passage en douce, te nagrada Radio France-Info za istu.

Nakon višegodišnjih neuspješnih nastojanja da se ta knjiga tiska u hrvatskoj, objavlila ju je Fabrika knjiga u Beogradu (na Hrvatskom jeziku) tek 2008. pod naslovom Nemirno more (s nastavkom Nemirno more 2). U međuvremenu je izdana i u Italiji (Communicarta) i Sloveniji (Stripburger).

Vlaga, Mraz i Sol najnoviji joj je rad koji govori o poziciji umjetnosti i umjetnika u društvu, socijalnim neredima u Sarajevu, sindikalnim demonstracijama u Zagrebu, Europskoj uniji, konfliktima, terorizmu, sadašnjosti i budućnosti... Prvih je sedam poglavlja tiskano u Zarezu (Zagreb, 2013-2014). Kasnija su poglavlja pak tiskana nekoliko dodina ranije u Amsterdamu povodom izložbe Crisistour i povodom Occupy demonstracija 2011.

* portret je nacrtao pokojni majstor Wolinski 2000. godine na Festival international de la bande dessinée d'Angoulême