MojStrip.com
Ideje

Ideje

Darko Macan, 07. ožujka 2017.

 

 

Događanja
Stripaški kružok u Splitu

Stripaški kružok u Splitu

Ivan Marušić, 09. veljače 2017.

Ivan Marušić gostovat će na Stripaškom kružoku koji će se održati u utorak, 14. veljače, u 19 sati u Klubu Zona. Ovaj domaći strip autor još je jedan u nizu gostiju s kojim će Ivan Svaguša, u društvu ljubitelja stripa, razgovarati o dosadašnjem stvaralaštvu i planovima.

Jurica Starešinić, urednik internetskog časopisa MojStrip, jednom je prigodom za Ivana Marušića rekao da je najzanimljiviji suvremeni autor stripova te da je kriminalno podcijenjen. U njegovim stripovima možemo vidjeti ostvarenu težnju da se strip prikaže kao ozbiljan umjetnički medij gdje se brišu obilježavanja poput "mainstream" i "underground". Marušić objavljuje po raznim magazinima te ima izdana dva zapažena strip albuma: Entropola i Gnom de Monde - najavljuje Ivan Svaguša, poručujući da ovog Valentinova - ne kupujte ruže iz Amsterdama nego domaći strip.

[ www.klub.infozona.hr ]

Podcast
MojPodkast#001

MojPodkast#001

Jurica Starešinčić, 12. siječnja 2017.

Boris Prole je snimatelj, filmski kritičar i redoviti čitatelj MojStripa, pa smo ga ugostili u duuuugom podcastu u kojem razgovaramo o novogodišnjem specijalu, Crnoj Željki, filmovima, stripovima i profesoricama iz srednjih škola:

Pročitaj: MojPodkast#001
Njihov strip
Njihov strip (8)

Njihov strip (8)

Cecile Quintal, 20. rujna 2016.

Kad je dobio veliku nagradu Angoulêmea, Trondheim se u svojim dnevničkim stripovima zavitlavao izjavljujući kako više ne zna što bi sa sobom jer većega priznanja od ovoga nema ... Zavitlavao se, ali kao da nije, jer je njegova postangulemska putanja puno vrludavija of one do toga trenutka. Kao da, zato što može, radi sve što je ikad poželio pa su rezultati, najblaže rečeno, neujednačeni. Na svaku solidnu "Maggy Garrison" dođu jedni zbunjujući "Texas Cowboys" i trideset smornih "Ralph Azhama".

Pročitaj: Njihov strip (8)
Događanja
Crtanje stripova u Ozlju

Crtanje stripova u Ozlju

Jurica Starešinčić, 08. kolovoza 2016.

Kad je Toni Šarić (uz pomoć svih onih koje je red spomenuti, a meni se ne da ili im ne znam imena) početkom travnja organizirao prvu strip-koloniju u Ozlju, gradiću nedaleko od Karlovca, čini se da je započeo lijepu tradiciju, jer crtanja će se nastaviti i ovoga vikenda uoči Velike Gospe.

Pročitaj: Crtanje stripova u Ozlju
Njihov strip
Njihov strip (7)

Njihov strip (7)

Cecile Quintal, 07. lipnja 2016.

Jedan od članaka koje nisam napisao, a pitanje je hoću li, bila bi analiza karijera američkih scenarista s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina koji su lekcije undergrounda i žanrovske književnosti pokušali primijeniti u mainstreamu i koji su posve nestali ili promijenili medij jednom kad je njihove pokušaje pregazio parni valjak britanske invazije. Govorim ovdje, u prvom redu, o Bruceu Jonesu i Janu Strnadu, jer su obojica svojevremeno pisala za Corbena, pa sam ih se sjetio dok sam sinoć čitao RAT GOD, jedan od svježijih Corbenovih radova.

Pročitaj: Njihov strip (7)
Njihov strip
Njihov strip (6)

Njihov strip (6)

Cecile Quintal, 19. travnja 2016.

Jako sam htio da mi se svidi BLACK SCIENCE Remendera, Scalere i Dionisia, vjerojatno zato što je posrijedi svemir, stilizirano crtan te s paletom koja me vuče na neke Španjolce iz Sedamdesetih. No, mućak. Sve druge primjedbe na stranu, kad je junak dočekao svojevrsnu katarzu to je prikazano, nema točnije riječi, kao buđenje njegove supermoći. Isto kao što mi je bio zanimljiv SAINTS Mackeyja i Lewisa dok se nije pokazalo da povratak svetaca u današnje doba nema drugu svrhu nego okupljanje vojske dobra protiv vojske zla: kakav gadni flešbek na iberrazočaranje moje mladosti kad se METROPOL Teda McKeevera pod mračnjačkim ruhom pokazao tek kao reiteracija X-Mena.

Pročitaj: Njihov strip (6)
Događanja
Povratak na mjesto zločina

Povratak na mjesto zločina

Helena Klakočar-Vukšić, 27. ožujka 2016.

"POVRATAK NA MJESTO ZLOČINA" otvorenje 30.3. u 18.00

Galerija Studentskog centra je u sezoni 1990/91. bila uvjerljivo najuzbudljiviji centar alternativnih kulturnih događanja u ovom dijelu Europe. Pod vodstvom likovnih umjetnica Helene Klakočar-Vukšić i Sonje Lucien, konceptualnog kazališnog umjetnika Damira Bartola Indoša i u društvu ljudi iz Kugle glumišta i grupe SexA te sociologa Benjamina Perasovića stvoren je jedinstven i inspirativan okvir za suradnju i ispreplitanje šire subkulturne i umjetničke scene gdje se bazično galerijski prostor svakodnevno transformirao u dinamičan prostor za susrete različitih vrsta umjetnosti i ljudi. Iako je ova epizoda neobično kratko trajala jak kolektivni duh samih aktera scene koji su osmišljavali koncept programa pokazao je neke putokaze za kasnije druge projekte 90tih godina, kao što je npr. rad URK-a i kluba Močvara.

Pročitaj: Povratak na mjesto zločina
Njihov strip
Njihov strip (5)

Njihov strip (5)

Cecile Quintal, 15. ožujka 2016.

Nekad jednostavno otprve znaš da će strip biti dobar. Primjerice: LE MINI-RÉCIF crtača E411 (pseudonim po autocesti koja spaja Luxembourg s Bruxellesom) i scenarista Stija. Nije sad, da se ne zavaravamo, LE MINI-RÉCIF neko čudo, nije peto evanđelje ni povratak u mlade nam godine kad je dobar strip drmao postamentima svijeta, ali je fina mala pričica u stotinjak sličica, duhovita i dobro nacrtana.

Pročitaj: Njihov strip (5)
Njihov strip
Njihov strip (4)

Njihov strip (4)

Cecile Quintal, 23. veljače 2016.

Ova je rubrika zamišljena kao pozitiva, kao ljubavno pismu stripu, ali nekako mi čini da bismo predugo čekali kad bih samo o savršenim stripovima pisao pa stoga prikazujem sve što me privuče, premda me poslije možda i razočara. Idealan primjer je SAM ZABEL AND THE MAGIC PEN Dylana Horrocksa.

Pročitaj: Njihov strip (4)
Njihov strip
Njihov strip (3)

Njihov strip (3)

Cecile Quintal, 16. veljače 2016.

Antropomorfni stripovi jedan su od aspekata karnevala: načas stavimo zvjerinju obrazinu kako bismo se mogli prestati pretvarati da smo od uzvišenih osjećaja sačinjeni. Usto su, naravno, crtačko veselje, dug djetinjstvu, seksualni fetiš ili što već. Tu i tamo se, pak, dogodi da je strip napučen ljudolikom živadi zato što drukčije ne bi funkcionirao. "Maus" je jedan takav primjer. PIJANI ZAJEC Davida Krančana drugi.

Pročitaj: Njihov strip (3)
Njihov strip
Njihov strip (2)

Njihov strip (2)

Cecile Quintal, 26. siječnja 2016.

Što da čovjek, ili Quintal, učini kad mu se baš, ali baš čita finski strip, a već je pročitao onu neku fantasy avanturu u kojoj se sporedni lik zvao Kerac? A ništa, posegne za SING NO EVIL i nada se da će biti finski kao autori mu – JP Ahonen i KP Alare – iako je premijerno objavljen kod Abramsa u Americi.

Pročitaj: Njihov strip (2)
Njihov strip
NjihovStrip (1)

NjihovStrip (1)

Cecile Quintal, 19. siječnja 2016.

Paul Gravett je nedavno izjavio kako stripove procjenjuje uz geslo "Bez nostalgije, bez odanosti, bez granica". Radosno mogu izjaviti da je moje dijametralno suprotno, no kako me užasava pomisao da postanem nalik onima koji čitaju samo djetinje favorite (ili ništa!), onda volim onjušiti svaki novi strip, svako novo izdanje, makar požalio.

Pročitaj: NjihovStrip (1)
Nevidljivi strip
Nevidljivi strip (10)

Nevidljivi strip (10)

Cecile Quintal, 13. siječnja 2016.

"Nacrtao sam puuuno nevidljivih stripova", rekao je Niko Barun u komentaru prošle kolumne i to prstom u pekmez pogađa meni neprotumačivu neobičnost hrvatske scene. Niko Barun, naime, nije alternativa; on je crtao za najveće novine, najposjećenije strip portale, dječje i popularnoznanstvene časopise te edukativne brošure, crtao je grotesku s ove strane dopadljivosti, ali je ostao s onu stranu nevidljivosti. Globalno gledano, dječji i humoristički stripovi nisu oni koji pobiru nagrade, ali se čitaju, dok se humor u Hrvata, osim dnevnopolitičkog, tretira kao dijete s Downovim sindromom: drago je, ali ne vežimo se jer će brzo umrijeti.

Pročitaj: Nevidljivi strip (10)
Podcast
Vlog s burze

Vlog s burze

Jurica Starešinčić, 10. siječnja 2016.

Video reportaža s gostovanja MojStripa na burzi u prostoru udruge Strip forum:

Pročitaj: Vlog s burze
Događanja
MojStrip na burzi!

MojStrip na burzi!

Jurica Starešinčić, 08. siječnja 2016.

Burza stripova udruge Strip forum ove će subote (9.1. od 10 do 15 sati u Radničkoj cesti 22A) biti domaćin sljedećeg MojStrip druženja, a kako se čini i prodaje uz MojStrip vezanih papira i kojekakvih tradicionalnih medija za pohranu slikovnotekstualnih djela. Oni koji su se do sad pojavljivali na MojStrip druženjima navikli su da se uvijek nešto ušićari mukte, pa će vjerojatno tako biti i ovoga puta, ali nemamo još sasvim jasam plan što bi to moglo biti.

Podcast
Druženje

Druženje

Jurica Starešinčić, 03. siječnja 2016.

Povodom godinu dana izlaženja, dogovorili smo u jednom kafiću javno druženje, koje smo i održali - u drugom.

Pročitaj: Druženje
MojStrip.com
Sastanak u Retru

Sastanak u Retru

Marko Dješka, 01. siječnja 2016.

Poštovani,

redakcija MojStripa Vas poziva na opušteno druženje u subotu (2.1.) u kafić Retro.

Cilj je razgovar o planovima za 2016., međusobno upoznavanje trenutnih i budućih autora/autorica te čitatelja/čitateljica našeg web magazina!

Nevidljivi strip
Nevidljivi strip (9)

Nevidljivi strip (9)

Cecile Quintal, 29. prosinca 2015.

Katolički strip privlačan je koliko i obavezna lektira. Pretpostavlja se, naime, da je riječ o poučnom štivu od kojeg postajemo bolji ljudi, ali se pritom ne zabavljamo. To nije nužno tako - katoličke stripove francuskog nakladnika Bayard mi bismo zvali dječjima, dok talijanski Giornalino nudi diznijanske pustolovine - ali zbog takva se stava skoro nikad ne spominju albumi Dina Battaglie, Alarica Gattije i Radovana Devlića objavljivani kod Kršćanske sadašnjosti, ne govori se o dvjema adaptacijama Biblije (onoj kuće Hachette i onoj Davida LeBlanca), a možda sam jednom našao na spomen Maka.

Pročitaj: Nevidljivi strip (9)
Nevidljivi strip
Nevidljivi strip (8)

Nevidljivi strip (8)

Cecile Quintal, 15. prosinca 2015.

Ma kako se činilo, strip-autorice su uvijek bile vidljive: kad ih je bilo malo zato što ih je bilo malo, a sad kad ih je puno zato što ih se ne može izbjeći. A opet, kad sam jednom upitao značajnog časopisnog urednika znanog po hrabrenju autorica te vrijednu urednicu koja je hvaljen antologijski svezak posvetila ženskom stripu znaju li tko je Marina Braović, oboje su slegnuli ramenima.

Pročitaj: Nevidljivi strip (8)
Arhiva svih blog upisa