Uvjeti sudjelovanja

MojStrip objavljuje (pretežno, kroz neko vrijeme nadamo se da će to biti isključivo) premijerne stripove na jeziku (ili jezicima) koje stanovnici Srbije, BiH i Hrvatske razumiju bez učenja stranih jezika i koji pristaju formatu trenutno pogodnom za prikaz na digitalnim uređajima ("A" format koji je čitljiv kao bitmapa širine 600px). Volimo stripove koji se čitaju, a ne samo gledaju, i koji u sebi imaju makar malo odmaka od popularne literature, ali nismo u stanju definirati jasna pravila što to neki strip čini materijalom za MojStrip. Ako nam želite predložiti svoj strip, najbolje je da ga naprosto pošaljete, a mi ćemo Vam odgovoriti je li to stil i pristup koji nam leži.

 

Trenutno objavljujemo sljedeće formate:

1. u redovnim mjesečnim brojevima koji izlaze svakog 1. u mjesecu
a) duže stripove (100 i više stranice) u epizodama (2-15 stranica mjesečno);
b) kratke stripove (5-15 stranica);

2. u sekciji Blog
blipove (blog stripove) od jedne stranice koji ne spadaju u redovne brojeve, već su dodatni materijal.

 

1.a) Duži stripovi

Kako bismo počeli serijalizirati Vaš strip u nastavcima, moramo dobiti gotovih 30 stranica (kako bismo se osigurali da nećete započeti strip i sljedeći mjesec odustati), ali rado ćemo pogledati skice, sinopsise i slične materijale kako bismo Vam dali raniju procjenu hoće li nas takav strip zanimati ako nacrtate zadani broj stranica. Važno je znati da od autora dužih stripova očekujemo REDOVITOST i objavu novih epizoda SVAKI mjesec. Naravno da je život hirovit i da se nezgode događaju, pa su tako neki autori već bili prinuđeni "presjediti" pojedine brojeve, ali očekujemo makar obećanje da ćete dati sve od sebe.

Također je važno napomenuti da imamo poveći broj serijala već započetih i da postoji realna bojazan kako za Vaš duži strip u ovom trenutku naprosto neće biti mjesta čak ni ako nam se jako svidi.

1.b) Kratki stripovi

Šaljite nam gotove stripove spremne za objavu. Novost je da smo spremni primiti i autore-padobrance koji neće redovito sudjelovati nego se povremeno javljati kratkim stripovima, ali i dalje bismo voljeli da se autori ponavljaju, da nam ne dostavite jedan jedini strip i nikad nam se više ne javite.

Za sudjelovanje s kratkim stripom dovoljno je poslati jedan gotov strip (5-15 stranica).

Radove šaljite kao JPG, GIF ili PNG slike širine 600 točkica (px) na adresu: mojstrip@gmail.com

 

2. Blipovi

Blipovi (blog-stripovi) jednostranični su stripovi koji funkcioniraju kao samostalna cjelina. Cecile Quintal uređuje rubriku blipova posvećenu ISKLJUČIVO autorima koji još nisu dio MojStrip redakcije, tako da se radi o idealnom poligonu za prvo objavljivanje na MojStripu (nakon kojeg je moguće dogovoriti nastavak suradnje bilo novim blipovima, bilo stripovima pod 1. točkom).

Blipove šaljite kao JPG, GIF ili PNG slike širine 600 točkica (px) na adresu: qstrip@gmail.com

 

MojStrip NE HONORIRA autore i sasvim je izvjesno da to u dogledljivoj budućnosti neće činiti.

 

Štoviše, u ovom trenutku MojStrip ne dobiva (niti se javlja na natječaje) apsolutno nikakva sredstva iz nikakvih državnih, nevladinih, europskih ili bilo kakvih fondova, tako da čak i troškove najosnovnijeg funkcioniranja snosi uredništvo. Posljedično, uredništvo ponekad ne stiže odgovoriti na sve e-mail poruke u razumnom roku, a ponekad (vrlo rijetko) i odgovara s dozom neprimjerene ironije ili bahatosti, što je isključivo posljedica premorenosti i frustracija koje nemaju nikakve veze s Vama ili Vašim radom. Uvijek nastojimo biti profesionalni (koliko već uspijemo), ali samo smo ljudi. Eventualni negativni odgovor na Vaš upit samo je mišljenje dvojice entuzijasta i vrlo vjerojatno nije točna procjena Vaše umjetničke vrijednosti. Vladimira Nabokova odbile su doslovce desetine američkih nakladnika prije nego je jedno od temeljnih remek djela američke književnosti dvadesetog stoljeća, Lolitu, objavio u - Francuskoj.

Nama će se zasigurno, ako već i nije, prije ili kasnije potkrasti slična katastrofalna procjena. Ali nipošto iz zle namjere ili pakosti.

 

Zadnja promjena: 4. siječnja 2016.