Ninđa je najjači!

Recenzije, 05. siječnja 2015.

Ninđa je najjači!

Malo, tek koju godinu, sam mlađi od Filipa Kelave, ali dovoljno da ga se ne sjećam s faksa (on je studirao arhitekturu, ja geodeziju, što je u istoj zgradi) i da nisam njegove kultne kratke stripove o Ninđi pratio kad su se prvi put pojavljivali po fanzinima.

 

Moj susret s njegovim radom dogodio se kad mu je Mentor objavio album Ninđa. I to je bio nemali šok. Već čitajući uvodnik znao sam da je to strip koji je nacrtao netko tko je odrastao u istoj kulturi, okružen istim filmovima, stripovima, pjesmicama o drugu Titu (ma čak je i šurikene oštrio poput mene)... ali duhovitiji i inteligentniji i stoga u stanju da mi vlastitu mladost očudi, učini je čarobnijom, manje depresivnom, više grotesknom, simpatičnom, fellinijevskom.

Za mene je taj albumčić i dalje jedan od vrhunaca hrvatskog stripovskog stvaralaštva. Baš me briga koliko je to dobro na nekakvoj objektivnoj razini. Objektivnoj? U umjetnosti? Bah!

Nešto mi je slabiji bio drugi Kelavin album, Filipike. Vjerojatno ne zato što je stvarno bio lošiji, nego zato što se iskustvo u njemu opisano nije tako čvrsto podudaralo s mojim iskustvima. Čak sam počeo sumnjati da je Kelava istrošen prvim albumom. Da više nema taj faktor noviteta. Da ni Ninđa nije bio tako dobar album koliko me u dobrom trenutku pogodio.

A onda sam neki dan naletio na njegov blog i tamo je bila nova epizoda Ninđe. I mogao sam se samo ošamariti. Jer opet sam čitao strip kakav bih i sam, na osnovu vlastitog iskustva, mogao nacrtati da sam inteligentan i duhovit poput Kelave.

Ako ste i vi kao klinci oštrili šurikene i vježbali nevidljivost, naručili Tajne ninđi za pare koje ste skupljali MJESECIMA se izglađujući umjesto da kupite pecivo kako vam je mama rekla itd, a danas se činite kao normalna odrasla osoba, dobri roditelj, cijenjeni zaposlenik ili poslodavac... ali ste u glavi i dalje ostali klinac koji svijet gleda velikim očima i nije baš siguran da je stvarno odrastao, NE PROPUSTITE novu avanturu jedinog pravog Ninđe:

http://filipkelava.blogspot.com/2014/11/nina-skupe-mandarine.html

Jurica Starešinčić

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus