Njihov strip
Njihov strip (10)

Njihov strip (10)

Cecile Quintal, 31. srpnja 2018.

Ekho nije naročito pametan strip (worldbuilding je prilično zbrda-zdola i dojam je, najčešće, kako se scenarij grči ne bi li opravdao sve stvari koje je crtač na stranice utrpao jer ih voli crtati), nije naročito duhovit (iako izgleda kao da bi trebao biti), a nije naročito ni zanimljiv (budući se ne može odlučiti želi li biti seksi komedija, satira, pustolovina ili samo popuniti zadani broj stranica). Jedino što stvarno jest je lijep i ta ljepota, ako nekome treba za statistiku, je ono što me prvo privuklo, a zatim provuklo kroz sedam dosadašnjih albuma serije.

Pročitaj: Njihov strip (10)
MojStrip.com
Interliber

Interliber

Jurica Starešinčić, 06. studenoga 2017.

USUDIŠ LI SE?

Interliber, Mentor d.o.o., paviljon: 6, štand: 19g

Živi na rubu zakona, odbij sudjelovati u sustavu koji te porobljuje i ukalupljuje, budi... Ilegalac!

Pročitaj: Interliber
Podcast
Podkast: Marko Dješka

Podkast: Marko Dješka

Jurica Starešinčić, 23. listopada 2017.

Marko Dješka nedavno je putovao u SAD kako bi sa svojim animiranim filmom gostovao na popularnoj El Rey kabelskoj televiziji. 

Pročitaj: Podkast: Marko Dješka
Njihov strip
Njihov strip (9)

Njihov strip (9)

Cecile Quintal, 29. srpnja 2017.

Jayu Hosleru je kod nas objavljen jedan album – njegov treći – onaj gdje se udružio s nebraćom Cannon kako bi pokušao nemoguće: teoriju o evoluciji ispričati točno i razumljivo. Podbacio je, dakako, ali zato su mu prethodna dva mučenički vlastoručno crtana albuma, kako se to danas lijepo kaže, preodlična.

Pročitaj: Njihov strip (9)
Nova izdanja
Mafest alert: Stripnjak!

Mafest alert: Stripnjak!

Jurica Starešinčić, 27. svibnja 2017.

Još danas i sutra traje Mafest. U Makarskoj, naravno, ali to već znate. Ako ne znate, onda ovo i tako nije poruka za vas :-)

Pročitaj: Mafest alert: Stripnjak!
Događanja
Veza stripa i animacije u središtu Animafesta 2017

Veza stripa i animacije u središtu Animafesta 2017

Jurica Starešinčić, 25. svibnja 2017.

Animafest je opet u Zagrebu od 5. do 10. lipnja i nudi tematski program adaptacija stripova u animirani film. Stripaša će biti posvuda: i u dugometražnim i u kratkometražnim natjecateljskim i popratnim programima, a u ULUPUH-u će postaviti i zanimljivu izložbu naslovljenu Motion Comics: TheBeginnings.

Pročitaj: Veza stripa i animacije u središtu Animafesta 2017
Događanja
20. Crtani romani šou u petak

20. Crtani romani šou u petak

Jurica Starešinčić, 10. svibnja 2017.

12.-14. 5. 2017., Zagreb, HDLU, Trg žrtava fašizma 16.

Nadamo se da linkanje na program prema Fejsu radi, bez obzira jeste li logirani, jer ima svačega i uglavnom je super: Program 20. CRŠ-a.

Pročitaj: 20. Crtani romani šou u petak
MojStrip.com
Ideje

Ideje

Darko Macan, 07. ožujka 2017.

 

 

Događanja
Stripaški kružok u Splitu

Stripaški kružok u Splitu

Ivan Marušić, 09. veljače 2017.

Ivan Marušić gostovat će na Stripaškom kružoku koji će se održati u utorak, 14. veljače, u 19 sati u Klubu Zona. Ovaj domaći strip autor još je jedan u nizu gostiju s kojim će Ivan Svaguša, u društvu ljubitelja stripa, razgovarati o dosadašnjem stvaralaštvu i planovima.

Jurica Starešinić, urednik internetskog časopisa MojStrip, jednom je prigodom za Ivana Marušića rekao da je najzanimljiviji suvremeni autor stripova te da je kriminalno podcijenjen. U njegovim stripovima možemo vidjeti ostvarenu težnju da se strip prikaže kao ozbiljan umjetnički medij gdje se brišu obilježavanja poput "mainstream" i "underground". Marušić objavljuje po raznim magazinima te ima izdana dva zapažena strip albuma: Entropola i Gnom de Monde - najavljuje Ivan Svaguša, poručujući da ovog Valentinova - ne kupujte ruže iz Amsterdama nego domaći strip.

[ www.klub.infozona.hr ]

Podcast
MojPodkast#001

MojPodkast#001

Jurica Starešinčić, 12. siječnja 2017.

Boris Prole je snimatelj, filmski kritičar i redoviti čitatelj MojStripa, pa smo ga ugostili u duuuugom podcastu u kojem razgovaramo o novogodišnjem specijalu, Crnoj Željki, filmovima, stripovima i profesoricama iz srednjih škola:

Pročitaj: MojPodkast#001
Njihov strip
Njihov strip (8)

Njihov strip (8)

Cecile Quintal, 20. rujna 2016.

Kad je dobio veliku nagradu Angoulêmea, Trondheim se u svojim dnevničkim stripovima zavitlavao izjavljujući kako više ne zna što bi sa sobom jer većega priznanja od ovoga nema ... Zavitlavao se, ali kao da nije, jer je njegova postangulemska putanja puno vrludavija of one do toga trenutka. Kao da, zato što može, radi sve što je ikad poželio pa su rezultati, najblaže rečeno, neujednačeni. Na svaku solidnu "Maggy Garrison" dođu jedni zbunjujući "Texas Cowboys" i trideset smornih "Ralph Azhama".

Pročitaj: Njihov strip (8)
Događanja
Crtanje stripova u Ozlju

Crtanje stripova u Ozlju

Jurica Starešinčić, 08. kolovoza 2016.

Kad je Toni Šarić (uz pomoć svih onih koje je red spomenuti, a meni se ne da ili im ne znam imena) početkom travnja organizirao prvu strip-koloniju u Ozlju, gradiću nedaleko od Karlovca, čini se da je započeo lijepu tradiciju, jer crtanja će se nastaviti i ovoga vikenda uoči Velike Gospe.

Pročitaj: Crtanje stripova u Ozlju
Njihov strip
Njihov strip (7)

Njihov strip (7)

Cecile Quintal, 07. lipnja 2016.

Jedan od članaka koje nisam napisao, a pitanje je hoću li, bila bi analiza karijera američkih scenarista s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina koji su lekcije undergrounda i žanrovske književnosti pokušali primijeniti u mainstreamu i koji su posve nestali ili promijenili medij jednom kad je njihove pokušaje pregazio parni valjak britanske invazije. Govorim ovdje, u prvom redu, o Bruceu Jonesu i Janu Strnadu, jer su obojica svojevremeno pisala za Corbena, pa sam ih se sjetio dok sam sinoć čitao RAT GOD, jedan od svježijih Corbenovih radova.

Pročitaj: Njihov strip (7)
Njihov strip
Njihov strip (6)

Njihov strip (6)

Cecile Quintal, 19. travnja 2016.

Jako sam htio da mi se svidi BLACK SCIENCE Remendera, Scalere i Dionisia, vjerojatno zato što je posrijedi svemir, stilizirano crtan te s paletom koja me vuče na neke Španjolce iz Sedamdesetih. No, mućak. Sve druge primjedbe na stranu, kad je junak dočekao svojevrsnu katarzu to je prikazano, nema točnije riječi, kao buđenje njegove supermoći. Isto kao što mi je bio zanimljiv SAINTS Mackeyja i Lewisa dok se nije pokazalo da povratak svetaca u današnje doba nema drugu svrhu nego okupljanje vojske dobra protiv vojske zla: kakav gadni flešbek na iberrazočaranje moje mladosti kad se METROPOL Teda McKeevera pod mračnjačkim ruhom pokazao tek kao reiteracija X-Mena.

Pročitaj: Njihov strip (6)
Događanja
Povratak na mjesto zločina

Povratak na mjesto zločina

Helena Klakočar-Vukšić, 27. ožujka 2016.

"POVRATAK NA MJESTO ZLOČINA" otvorenje 30.3. u 18.00

Galerija Studentskog centra je u sezoni 1990/91. bila uvjerljivo najuzbudljiviji centar alternativnih kulturnih događanja u ovom dijelu Europe. Pod vodstvom likovnih umjetnica Helene Klakočar-Vukšić i Sonje Lucien, konceptualnog kazališnog umjetnika Damira Bartola Indoša i u društvu ljudi iz Kugle glumišta i grupe SexA te sociologa Benjamina Perasovića stvoren je jedinstven i inspirativan okvir za suradnju i ispreplitanje šire subkulturne i umjetničke scene gdje se bazično galerijski prostor svakodnevno transformirao u dinamičan prostor za susrete različitih vrsta umjetnosti i ljudi. Iako je ova epizoda neobično kratko trajala jak kolektivni duh samih aktera scene koji su osmišljavali koncept programa pokazao je neke putokaze za kasnije druge projekte 90tih godina, kao što je npr. rad URK-a i kluba Močvara.

Pročitaj: Povratak na mjesto zločina
Njihov strip
Njihov strip (5)

Njihov strip (5)

Cecile Quintal, 15. ožujka 2016.

Nekad jednostavno otprve znaš da će strip biti dobar. Primjerice: LE MINI-RÉCIF crtača E411 (pseudonim po autocesti koja spaja Luxembourg s Bruxellesom) i scenarista Stija. Nije sad, da se ne zavaravamo, LE MINI-RÉCIF neko čudo, nije peto evanđelje ni povratak u mlade nam godine kad je dobar strip drmao postamentima svijeta, ali je fina mala pričica u stotinjak sličica, duhovita i dobro nacrtana.

Pročitaj: Njihov strip (5)
Njihov strip
Njihov strip (4)

Njihov strip (4)

Cecile Quintal, 23. veljače 2016.

Ova je rubrika zamišljena kao pozitiva, kao ljubavno pismu stripu, ali nekako mi čini da bismo predugo čekali kad bih samo o savršenim stripovima pisao pa stoga prikazujem sve što me privuče, premda me poslije možda i razočara. Idealan primjer je SAM ZABEL AND THE MAGIC PEN Dylana Horrocksa.

Pročitaj: Njihov strip (4)
Njihov strip
Njihov strip (3)

Njihov strip (3)

Cecile Quintal, 16. veljače 2016.

Antropomorfni stripovi jedan su od aspekata karnevala: načas stavimo zvjerinju obrazinu kako bismo se mogli prestati pretvarati da smo od uzvišenih osjećaja sačinjeni. Usto su, naravno, crtačko veselje, dug djetinjstvu, seksualni fetiš ili što već. Tu i tamo se, pak, dogodi da je strip napučen ljudolikom živadi zato što drukčije ne bi funkcionirao. "Maus" je jedan takav primjer. PIJANI ZAJEC Davida Krančana drugi.

Pročitaj: Njihov strip (3)
Njihov strip
Njihov strip (2)

Njihov strip (2)

Cecile Quintal, 26. siječnja 2016.

Što da čovjek, ili Quintal, učini kad mu se baš, ali baš čita finski strip, a već je pročitao onu neku fantasy avanturu u kojoj se sporedni lik zvao Kerac? A ništa, posegne za SING NO EVIL i nada se da će biti finski kao autori mu – JP Ahonen i KP Alare – iako je premijerno objavljen kod Abramsa u Americi.

Pročitaj: Njihov strip (2)
Njihov strip
NjihovStrip (1)

NjihovStrip (1)

Cecile Quintal, 19. siječnja 2016.

Paul Gravett je nedavno izjavio kako stripove procjenjuje uz geslo "Bez nostalgije, bez odanosti, bez granica". Radosno mogu izjaviti da je moje dijametralno suprotno, no kako me užasava pomisao da postanem nalik onima koji čitaju samo djetinje favorite (ili ništa!), onda volim onjušiti svaki novi strip, svako novo izdanje, makar požalio.

Pročitaj: NjihovStrip (1)
Arhiva svih blog upisa