Zašto se MojStrip.com zove tako?

MojStrip.com, 09. prosinca 2014.

"MOJ strip? O Bože, ja sam mislio da si ti nekakav marketing guru, a ti nazoveš magazin Moj strip?", pitao me Vjeran nakon što se posrao po mojem izboru boja za web stranicu (zamjerka je uvažena pa ovaj čas ne gledate žarko crvenu koju sam izvorno zamislio, već nekakvu neutralnu kombinaciju koja je izabrana demokratskim izborom nekadašnjeg uredništva Q stripa i sadašnjeg uredništva MojStrip.com-a). Ali to nije važno.

 

Mene je zapravo iznenadilo da se Vjeranu MojStrip.com čini tako nekomercijalnim izborom. Dobro, prošlo je dosta vremena od popularnosti sličnih naziva u engleskom jeziku (MySpace, YouTube, iPod, WeTransfer itd.), ali prava istina je i da je prošlo dosta vremena od kad sam tu domenu zakupio za davni (slični, a opet drukčiji) projekt. Naime, MojStrip.com trebao je biti nešto kao MySpace za stripove. Servis na kojem napravite svoju podstranicu (kajgod.mojstrip.com je jedina koja je ikad zaživjela) i objavljujete svoje stripove u nastavcima ili kako već hoćete.

Onda je Darko na darkomacan.com imao nekoliko uspješnih inicijativa (vidi Regoč, Strip City, Natrag itd) i pojavila se (odlična) ideja da se Q strip dijelom preseli na internet kroz servis TjedniQ. Ideja je bila da se autori prijave, pošalju prijedlog serijala i odabrani objavljuju svaki tjedan jednu stranicu i time da se popuni svaki dan tjedna. Isprva sam ja trebao napraviti softver koji bi to upogonio, pa sam ja vjerojatno pritisnut obavezama (kao i obično) štekao i bio spor itd. a netko se drugi prijavio da bi on, pa sam tome nekome ja prepustio stvar, pa je on bio prezaposlen, pa je Darko imao bezbroj analnih detalja za koje je htio da budu baš ovakvi ili onakvi... Uglavnom od svega nije bilo ništa.

A ja više nisam radio na svojem projektu jer sam (ispravno, uopće se ne kajem zbog toga) zaključio da je Darko ime koje će privući više autora i publike i da bi najbolje bilo podržati projekt koji ima veći potencijal.

Ne znam koliko je otad godina prošlo, ali nije ih bilo malo, kad sam razgovarao s Goranom kako bismo trebali serijalizirati duže stripove na internetu pošto Vojna ima velikog uspjeha itd. kad sam zaključio: evo prilike da se, u novom konceptu, iskoristi MojStrip.com domena.

A ime projektu uopće ne pristaje loše!

Mogao bi se, poput svojedobnog časopisa zvati Vaš strip, ali to bi sugeriralo da se radi o stripovima koji se silno žele svidjeti publici, što baš i nije točno. Stripovi koje ovdje predstavljamo u prvom redu su nastali zbog potrebe AUTORA da nešto izbace iz sebe. MojStrip, čini mi se, tu perspektivu lijepo sugerira. Naziv kao da kaže: evo, ovo je MOJ strip, a tebi se može svidjeti ili ne svidjeti, nema veze.

Naravno, kad su stripovi počeli kapati i kad sam vidio kako neobično komunikativan i pristupačan (za autorski strip, naravno) će časopis biti, bilo mi je malo žao što se ne zove Naš strip. Jer stripovi koje sam do ovog trenutka vidio stvarno su i autorski i otvoreni publici.

Međutim, kultni časopis je taj naziv i tako odavno istrošio. Naš se časopis slučajno zove MojStrip, ali nema veze jer mu ime dobro pristaje.

 

Jurica Starešinčić

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus