Jeste li primijetili?

MojStrip.com, 03. veljače 2015.

Jedan se posjetitelj požalio da ne može pronaći prvi broj časopisa. Osim toga, stranica je namjerno dizajnirana da "napredne" opcije budu manje uočljive na prvi pogled, kako bi oni koji samo na brzinu žele pročitati stripove ne bi morali puno lutati po njoj. Pokušat ću, stoga, ukazati na neke izbornike koje možda niste primijetili.

 

NAPOMENA: Ove slike odnose se isključivo na klasična računala relativno visoke rezolucije (koja čine gotovo 80% naše publike u ovom trenutku!), ali većina navedenih mogućnosti dostupna je i na drugim vrstama uređaja samo se do njih dolazi malo drugačije. Ukoliko nekome trebaju i upute za mobilne uređaje, molim da zatraži iste u komentaru ovog blog-upisa.

Dakle, vodič kroz neke izbornike MojStrip.com stranice:
 

 1. Stariji brojevi se nalaze u podizborniku ingeniozno nazvanom "Stariji brojevi" u gornjem desnom ćošku stranice:   
 2. Pored naslova stripa piše i ime autora. Klikom na njegovo ime otvara se njegova stranica sa kratkom biografijom i popisom svih stripova i blog-upisa koje je taj autor na stranici objavio.
   
 3. U istom redu, na desnoj strani, nalazi se Prošireni izbornik.  1. Čitaj epizodu preko cijelog zaslona otvara prikaz možda i najprilagođeniji čitanju jednog po jednog stripa na računalu visoke rezolucije i makar prosječnih preformansa. Na ekranu ostaje samo strip i može se listati strelicama lijevo desno.
  2. Čitaj strip od prve stranice otvara strip koji se sastoji od više epizoda cijeli na posebnoj stranici gdje se može skrolati ili opet koristiti Prošireni izbornik koji se odnosi na taj način prikaza. Najbolje ćete razumjeti o čemu se radi ako kliknete na primjeru nekog stripa u nastavcima. Idealno za čitanje nakon što se "nakupi" više epizoda ili kad se prvi put dođe na stranicu nakon što je prošlo nekoliko brojeva.
  3. Čitaj cijeli časopis preko cijelog zaslona slična je opcija čitanju epizode preko cijelog zaslona, ali ova poveznica otvara isti prilagođeni prikaz u kojem su učitani SVI stripovi iz određenog broja u sukcesivnom nizu kao da se lista časopis. Vjerojatno idealni način prikaza za većinu čitatelja koji žele uživati u stripovima, a ne namjeravaju davati ocjene.
  4. Skini epizodu kao CBR, PDF i EPUB su tri opcije downloada koje strip pretvaraju u CBR (format za čitanje u softverima specijaliziranim za čitanje stripova, googlati "CBR reader"), PDF (otvaraju se Adobe Readerom) i EPUB (pogodno za čitanje na e-ink čitačima knjiga, čemu je veličina naših stripova dobro prilagođena, tako da bih ja osobno svakako preporučio da isprobate takvo čitanje kad neki od dužih serijala bude gotov). NAPOMENA: želite li downloadati cijeli strip koji se sastoji od više epizoda na sličan način, prvo otvorite Čitaj strip od prve stranice i onda tamo downloadajte željeni format, a ukoliko želite downloadati određeni broj časopisa na taj način, kliknite na Izbornik (objašnjeno u točci 5. ispod ovog objašnjenja) pa onda Download.
    
 4. Na stranici postoji blog sekcija na kojoj osim ponekog zanimljivog tekstića možete naći i još zanimljivije stripove koje neki od autora (zasad najčešće Darko Macan) nacrtaju kad ih inspiracija natjera da nešto stave na papir, a ne spadaju u redovne brojeve.
  Link na blog nalazi se na vrhu stranice pored logotipa.   
 5. Na gornjoj se slici lako može uočiti i poveznica odmah desno od označene, Izbornik, za koju vam preporučamo da sami prošnjofate što se tu krije.


Ima li nešto što vas posebno iritira na stranici ili što biste baš voljeli da se popravi i/ili doda, komentari ispod ovog upisa izvrsno su mjesto da se poželite!  Nismo imali neki izravni uzor kod izrade sajta jer nam se nije činilo da se prije MojStrip pojavio neki slični sajt na bilo kojem jeziku kojim bismo bili zadovoljni i koji bi nas inspirirao. Zbog toga vjerojatno ima puno detalja koji se mogu dodatno razviti, izraditi, popraviti, dotjerati da naš sajt jednom bude uzor drugima.

Pomognite nam da budemo bolji, a za to je uvijek najbolja metoda: srati po tuđem trudu! Hvala.

Jurica Starešinčić

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus