Misija i vizija MojStrip.com časopisa

MojStrip.com, 01. prosinca 2014.

Pritisnut egzistencijalnom nuždom, nekoliko sam godina proveo izrađujući web stranice za obrtnike i manje firmice. Nisu njima te web stranice trebale. Uglavnom nisu donosile nikakvu dodatnu vrijednost jer ih nitko nikad u bespućima Googla nije pronalazio, nisu imale čak ni reprezentativnu vrijednost jer su uglavnom bile toliko loše da su ih se vlasnici sramili, ali iz nekog su razloga mislili da kad već svi ostali poduzetnici imaju web stranice, moraju i oni.

 

Zbog toga smo za njih imali nekakvu shemu. Popis poveznica, odnosno tema, koje su morali napisati i dostaviti zajedno s nekoliko slika i onda bismo im mi za dva do tri dana isporučili njihovu stranicu po principu "ključ u ruke". Mi bismo se sramili proizvoda, oni bi se sramili proizvoda, ali mi bismo nahranili svoju djecu njihovim novcem, a oni bi dobili to nešto što im iz nekog razloga treba na najbezbolniji mogući način.

Poveznice su uključivale klasike poput O nama, Proizvodi, Usluge, Kontakt i - po mojem sudu potpunog autsajdera - Misiju i viziju.

Puno smo zabavnih trenutaka proveli glasno čitajući literarne pokušaje raznih vodoinstalatera, drvoprerađivača, keramičara i doktora stomatologije. Nerijetko su i suze oduševljenja potekle kad bi neki uvoznik građevinskih izolacijskih premaza u grčevitom pokušaju da svoju djelatnost izdvoji od konkurencije egzaltiranim opisom MISIJE i VIZIJE zamijenio apsolutno svaki č sa ć i obrnuto. Naravno, gramatika i pravopis bili su najmanji problem naših klijenata. Sjajno su se oni snalazili u kronološkom nizanju broja zaposlenih koje su imali od otvaranja obrta do trenutka kad su se odlučili za novu, blistavu stranicu. Opisi proizvoda i usluga bili su najčešće koncizni i dobro sročeni. Ali zašto smo ih, zaboga, tražili da imaju MISIJU i VIZIJU?
Nikad mi to neće biti jasno.
Misija im je uglavnom bila da prehrane obitelj, a vizija kruh na stolu i kad ih starost otjera u mirovinu. Jako zapravo slično nama s ove strane poslovne transakcije. Ni mi nismo imali misiju da učinimo internetsku prisutnost naših klijenata produktivnijom, da njihove brendove učinimo prepoznatljivijima, proizvode isplativijima. Još manje smo imali viziju što ćemo danas sutra raditi kad svaka i najmanja firmica bude imala nepotrebnu web stranicu. Samo da kruh nekako dođe na naš stol i svi ćemo biti sretni.

Stoga dugujem sam sebi ovdje istaknuti: MojStrip.com IMA i misiju i viziju i ne pišem o njima samo zato što su mi rekli da to moramo imati na stranici: misija MojStrip.com časopisa je da generira nove stripove koje njihovi sjajni autori možda ne bi ni stvorili da ih postojanje ovog internetskog časopisa nije motiviralo i da te stripove na bilo koji mogući način učini dostupnima što je moguće većem broju čitatelja jer to zavrjeđuju i autori i čitatelji; a vizija MojStrip.com časopisa je zdrava domaća scena koju čine stripovi kvalitetnih domaćih autora koji su napisani i nacrtani za domaću publiku koja te iste stripove čita i voli.

Htio sam jednom u životu u nepregledno more digitalnih podataka kapnuti jednu potpuno iskrenu, sanjarsku, naivnu i nepatvorenu Misiju i viziju. Možda će se poput homeopatskih lijekova rastvoriti do nepostojanja kad je progutaju pretenciozne laži marketinskih stručnjaka i naivna samozavaravanja sitnih igrača o kojima sam pisao u prvim rečenicama teksta, možda će se razrijediti do razine na kojoj više niti jedan atom izvorne supstance nije sadržan u otopini, ali makar u trenutnu dok ovo pišem iskreno vjerujem da projekt na kojem radim ima i misiju i viziju.
 

Jurica Starešinčić

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus