Nevidljivi strip (6)

Nevidljivi strip, 17. studenoga 2015.

Nevidljivi strip (6)

Cjelovita bibliografija Radovana Domagoja Devlića posao je za nekog budućeg, strpljivog i pomalo pošemerenog historika. Jer, uz dvokraku glavninu svoga stripovskog opusa (u jednom kraku Huljice, u drugom povijesno-futuristički ciklusi), Radovan je svoju lakoću ideja i brzinu crte rasipao svakim povjetarcem koji bi mu presjekao put.

 

Objavljivao je u vojnim, dječjim i crkvenim glasilima, ilustrirao slikovnice i opremao edicije, napisao knjigu, jedno vrijeme crtao za televiziju, napravio autorski animirani film, cijelu seriju tabloa osuo otad prebojenim zidovima Studentskoga centra, a jednokratne narudžbe komercijalne i prijateljske naravi bit će najteže pobrojiti jer Radovan nije harno čuvao ni originale ni otiske svojih radova.

Kao malu, malecku pomoć tom budućem tvrdoglavom historiku donosim ovdje sličicu-dvije iz brošure KAKO SAČUVATI SVOJE ZUBE koju je početkom devedesetih sastavila i objavila doktorica Višnja Turjak s nakanom reklamiranja svoga dentalnohigijenskog izuma Zubobrana, plosnate metalne, koliko se sjećam, čačkalice koja kao da je izronila iz Mehanotehnikina kompleta. Radovan je za tu džepnu knjižicu šarmantnom lapidarnošću narisao (za ne više od jednoga dana, reklo bi se, i na nekom poroznom papiru) tucet strip-gegova i nekoliko ilustracija eda bi otad i taj opuskulus i Zubobran tavorili u podjednakoj nevidljivosti. (C.Q.)

---

Na ovu brošuru Cecileu je pozornost svrnuo Zoran Lozinski - hvala! Znate li i vi za kakav nevidljivi strip? Javite na qstrip@gmail.com.

Cecile Quintal

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus