Nevidljivi strip (9)

Nevidljivi strip, 29. prosinca 2015.

Nevidljivi strip (9)

Katolički strip privlačan je koliko i obavezna lektira. Pretpostavlja se, naime, da je riječ o poučnom štivu od kojeg postajemo bolji ljudi, ali se pritom ne zabavljamo. To nije nužno tako - katoličke stripove francuskog nakladnika Bayard mi bismo zvali dječjima, dok talijanski Giornalino nudi diznijanske pustolovine - ali zbog takva se stava skoro nikad ne spominju albumi Dina Battaglie, Alarica Gattije i Radovana Devlića objavljivani kod Kršćanske sadašnjosti, ne govori se o dvjema adaptacijama Biblije (onoj kuće Hachette i onoj Davida LeBlanca), a možda sam jednom našao na spomen Maka.

 

Mali koncil-Mak mjesečno je izdanje Glasa koncila namijenjeno djeci koje ovih dana slavi pedesetu obljetnicu izlaženja. U tih je pola stoljeća Mak objavljivao svakojake stripove - od "Lukave Pušćice" Michela Douaya preko rijetkih izleta u strip Dinka Žibrata do Marvelova životopisa Ivana Pavla II - a već polovicu (!) toga vremena u njemu se redovito pojavljuje KLARA. To KLARINIH 250 tabloa - cijelo je vrijeme piše Vojmil Žic, dok su je crtali Siniša Reberski pa Darko Zloušić - čini jednim od najdugovječnijih nam serijala. Postojano objavljivana, u nakladi koja je u najbolja vremena dosezala stotisućicu, KLARA je i postojano nevidljiva: na jedan njezin spomen, Google će vam izbaciti deset Bernetovih "Klara".

Nego, kakva je KLARA? Okej. Mada crtež više nalikuje časopisnim ilustracijama nego stripovskom crtežu (na par tabloa nisam našao nijednu cijelu figuru), solidan je i pregledan, a valja mu priznati i inovaciju: aureole oko glava likova koji se prave važni. Scenarij pošteno obavlja svoju odgojno-obiteljsku ulogu te mu u tom kontekstu nema smisla zamjerati što humorom "udara prema dolje", u predvidljive mete. (C.Q.)

---

Znate li kakav nevdljivi strip? Javite na qstrip@gmail.com.

Klara Mali Koncil

Cecile Quintal

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus