Pet minuta

Recenzije, 25. travnja 2015.

Pet minuta

(Poneki spojler u tekstu je moguć. Ako još niste, predlažem da strip PRVO pročitate - besplatno, na dnu stranice!)

Netko u čiji ukus imam puno povjerenja me je upozorio da Pet minuta Zorana Žmirića (scenarist) i Ivana Svaguše Svaiga (crtač) ne valja prije nego sam ga krenuo čitati. Nikad se, koliko pamtim, nisam TOLIKO razilazio u mišljenju o nekom stripu s tom osobom. Kvragu, što se mene tiče, Pet minuta je punokrvno remek djelo.

 

Nisam, doduše, siguran jesam li propustio neku suptilnu poantu ili je nesretna slučajnost da su trojica muških protagonista jako slični, pa djeluju kao tri generacije jedne obitelji, a ne otac, sin i nasumični sugrađan (što se, ako je potonje slučaj, moglo izbjeći promišljenijim dizajnom fizonomija likova), ali osim toga, jako sam zadovoljan i crtežom i stripovskim pripovijedanjem.

Scenarij je pak lijepo prežvakavanje uvijek aktualne teme eskalacije nasilja, urbanog otuđenja i omiljenog mi homicidal bitchinga that goes down in every kitchen. Posebno me se dojmilo pažljivo ritmičko odmjeravanje paralelne montaže kroz koju paralelno pratimo tri prizorno odvojene naracije. Isprva duže ostajemo na pojedinoj sceni kako bismo imali prilike bolje upoznati likove, a kako se tri scene polako prostorno primiču i kulminiraju susretom svih protagonista, rezovi su kraći, dinamičniji i pripremaju nas na krvavu kulminaciju.

Moram se osvrnuti i na digitalno objavljivanje stripa koje svesrdno pozdravljam i nadam se da će ga na taj način približiti većem broju čitatelja nego što bi bio slučaj s tiskanim izdanjem. Što reći? Jako je puno srodnog i u tematskoj preokupaciji i prezentaciji Pet minuta i stripova koje čitate na MojStrip.com. Napokon, Svaguša je bio jedan od autora kultnog Q#20 kojeg je uredio naš Iko i u kojem je na neki način postavljen temelj estetike MojStripa.

Čitajte!

 

 

 

Jurica Starešinčić

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus