NjihovStrip (1)

Njihov strip, 19. siječnja 2016.

NjihovStrip (1)

Paul Gravett je nedavno izjavio kako stripove procjenjuje uz geslo "Bez nostalgije, bez odanosti, bez granica". Radosno mogu izjaviti da je moje dijametralno suprotno, no kako me užasava pomisao da postanem nalik onima koji čitaju samo djetinje favorite (ili ništa!), onda volim onjušiti svaki novi strip, svako novo izdanje, makar požalio.

 

GROOM je nov časopis, ali kao da nije. Riječ je o polugodišnjem izdanju časopisa Spirou koje vijesti kani (svako pola godine? to će biti svježe!) prilagođavati u strip kako bi ih lakše shvatila djeca i tinejdžeri. Malo sam tu zbunjen: koliko po sebi sudim, oni koje vijesti zanimaju ne trebaju takvu prilagodbu bez obzira na uzrast, dok oni koje prvenstveno zanima strip ne vide taj medij kao servis za one s poremećajem pažnje. No, stripizacija nebeletristike je očito trend - svjedoči nam La Revue Dessinee te učestali bio, autobio i reportažni svesci - čija mi privlačnost izmiče, ako nije riječ o crtačkoj želji za kratkim i neobvezujućim stripom između albuma ili relevantnošću (kao kod njihovih kolega u Piloteovu puču 1968).

Prvi GROOM, sve u svemu, nije strašan, ali ne povlači na začitavanje. Predvidljivo su me privukli radovi koji su pucali na geg ("Complotistes"), sentiment (Nob), nostalgiju (Lecroart) ili kuriozum (tri pojavljivanja Zlatana Ibrahimovića), dok sam ostale odložio za poslije. Kao što bih učinio s bilo kojim časopisom koji nije strip. 

Cecile Quintal

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus