Njihov strip (3)

Njihov strip, 16. veljače 2016.

Njihov strip (3)

Antropomorfni stripovi jedan su od aspekata karnevala: načas stavimo zvjerinju obrazinu kako bismo se mogli prestati pretvarati da smo od uzvišenih osjećaja sačinjeni. Usto su, naravno, crtačko veselje, dug djetinjstvu, seksualni fetiš ili što već. Tu i tamo se, pak, dogodi da je strip napučen ljudolikom živadi zato što drukčije ne bi funkcionirao. "Maus" je jedan takav primjer. PIJANI ZAJEC Davida Krančana drugi.

 

Prije no protestno cijuknete: "Maus" se, ma da, ma da, bavi puno ozbiljnijom temom, holokaustom, dok se PIJANI ZAJEC bavi, pa, pijanim zecom. Oba, međutim, grafički iznimno vješto koriste krinke da poopće tragediju. Ne ginu samo miševi nego se istrebljuje ljudski rod. I nije samo zecu puna kapa samoće, neshvaćenosti i dvoličnosti iza uredno obijeljenih zidova njegove kolibe već je takvih zečeva, koji bi rado strgnuli zečja lica i bili makar ljudi ako već ne mogu postati krupna zvjerad, jedno dvadeset nesretnih milijuna na životu i jedno pedeset prednaraštaja pod zemljom.

"Mausa", usto, razumije cijeli svijet. PIJANI ZAJEC, pak, sjajan kakav jest, bojim se da potpuno doživljen može biti samo na Balkanu. Samo ovdje u najboljoj namjeri nanosimo zlo jedni drugima, samo ovdje činimo dobro drugome na teret i sebi na sramotu, samo ovdje zazivamo bolji život ne vjerujući da ga zaslužujemo. PIJANI ZAJEC tako nas je točan odraz da svaku trezvenost dovodi u pitanje. 

Cecile Quintal

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus