Žene i MojStrip

MojStrip.com, 29. rujna 2015.

Žene i MojStrip

Jedan me je dezerter upozorio na činjenicu da su ovogodišnje Ignatzove nagrade (radi se o eminentnim nagradama za alternativni, autorski i nezavisni strip općenito, znači, nešto MojStripu jako srodno) sve do jedne dobile žene. To je vjerojatno bilo nekakvo njegovo "suptilno" podsjećanje na činjenicu (o kojoj i inače stalno gnjavi) da je na MojStripu samo jedna žena i hrpica šonja.

 

Međutim, baš poput strukovnih nagrada zadnjih godina, MojStrip (ako ikako) POZITIVNO diskriminira žene koje nam se jave. Napokon, samo jednu i pol osobu smo baš ZVALI da se pridruži! Macanu smo sugestivno spomenuli na čemu radimo, ali Helenu smo defakto zvali. Nju i nikoga više. Niti tad niti namjeravamo u budućnosti.

Također smo napisali natječaj koji je naglasio da bismo najradije imali poneki ženski glas. Ne zato što želimo biti "politički korektni", baš nas briga za to, niti zato što se želimo otvarati nekoj drugoj publici... Naprosto zato što mislimo da ženski glas u stripu jest na neki način poseban i drukčiji (ne, Sonjecka, ne mislim na rumene obraščiće) i želimo ih što više među nama.

Ali nismo primili baš neke konkretne, a kvalitetne, prijedloge. Ono što je bilo na tragu MojStrip estetike (što god to bilo, kako me autor koji će se uskoro po prvi put predstaviti ovdje upozorio - nije više jasno kakav to strip gajimo) nije u sebi sadržavalo konkretnu ideju za serijal, već se uglavnom radilo o primjerima radova. Neki od njih su bili jako dobri, ali... nisu bili konkretni prijedlog. A ozbiljni časopis ne može redakciju širiti na osnovu tri ili četiri lijepa, narativno nepovezana, crteža.

I na ovim prostorima i širom svijeta, žene rade jako zanimljive stripove. Duge, narativne, lijepo nacrtane, filozofične i pametne... Ali ih ne šalju nama.

Zapravo, sličan komentar bi se mogao napisati i o regiji. Voljeli bismo predstaviti srpske, bosanske, slovenske itd. autore, ali... Ne šalju nam stripove.

Nemojte nas mrziti zbog toga. Nismo mi krivi. Stvarno nismo... Lijepo smo pitali :-)

Jurica Starešinčić

Podijeli s prijateljima

Vaši komentari i mišljenja

comments powered by Disqus